Bloombergtv и председателя на БАМК

Месеци наред в открито море и заплаха от пирати.

Заслужава ли си $10 000 заплата за капитан?

к.д.п. Иван Цонев, председател на Българската асоциация на морските капитани,

в „Бизнес старт”, 06.12.2022

      Интересът към моряшката професия беше сравнително голям до преди две години, но сега се забелязва известно отстъпление. Това, което привлича хората към тази професия, са доходите, а заплатата на един капитан на кораб е от порядъка на 10 000 долара месечно. Съвременният живот предлага обаче и други алтернативи за младите хора, които също им осигуряват добри доходи. Това разказа капитан далечно плаване Иван Цонев, който е председател на Българската асоциация на морските капитани, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

      Санкциите срещу Русия промениха доста неща в нашата професия. Кораби не ходят вече в Русия, а товаропотокът от и за Русия вече не съществува. Освен това в Черно море има плаващи мини, които се появяват край турския бряг, посочи събеседникът и  сподели, че неотдавна турски риболовен кораб е попаднал на мина и е получил пробойна.

      Големите компании спряха да наемат руски екипажи. Украинските ги наемат, но те започват да изпитват затруднения с документите, които изтичат, защото морската администрация в страната им не функционира.

      „В България се водят разговори на ниво министерство на транспорта и министерство на образованието за признаване на украинските дипломи с цел да им се издават и български документи. Голяма част от колегите, на които им свършва контрактът, не могат да се приберат, като не малка част от тях са във Варна”.

      Задръстването от петролни танкери край бреговете на Турция след влизането в сила на тавана на цената на руския суров петрол ще бъде прекратено тогава, когато корабособствениците покрият всички застрахователни рискове. Това е причината, поради която турските власти не позволяват на танкерите с руския петрол да преминат. Корабособствениците ще имат допълнителни разходи, а ситуацията е неприятна и за екипажите, защото там не е много удобно място да се стои и да се чака, отбеляза Цонев.

      Що се отнася до поскъпването на морския контейнерен транспорт в последните една-две години събеседникът посочи, че цените са започнали да се успокояват, но пандемията от Covid се е отразила тежко на корабоплавателния бизнес .

      По думите на Цонев държавите по света трябва да спазват Международната конвенция  за улесняване на пътуванията на моряците, да не се прилагат ограничения за извършване на смени на екипажа и да не се налага моряците да бъдат по девет месеца в открито море, което крие риск за психологическото им здраве.

      По отношение на нападенията от пирати международната общност взе мерки и в Аденския залив има постоянно военна ескадра на различни международни сили и се организират конвои. В Гвинейския залив обаче това е невъзможно да стане, защото в нигерийски териториални води не е позволено да има въоръжени чужди граждани, разказа капитанът.

      В последните четири-пет месеца се забелязва, че пиратите в Гвинейския залив преминават от отвличане на екипажи към отвличане на малки танкери, за да вземат товара им и да го продадат нелегално след това. Причина за това е, че през миналата година около 4 милиарда е общият приход от отвличания на екипажи в този район, докато бизнесът с нефтените товари е многомилиарден.

Вижте целия разговор във видеото на BLOOMBERGTV.BG

Месеци наред в открито море и заплаха от пирати. Заслужава ли си $10 000 заплата за капитан? – Bloomberg (bloombergtv.bg)

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/113210-mesetsi-nared-v-otkrito-more-i-zaplaha-ot-pirati-zasluzhava-li-si-10000-zaplata-za-kapitan