ДЕН НА МОРЯКА – 25.06.2023 г.

ДЕН НА МОРЯКА

25 юни е определен за Международен ден на моряка.

     Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и значението й, за да просперира световната търговия.

     В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството. През август 2016 г. в сила влиза Морската трудова конвенция (MLC 2006). Тя ще осигури права и защита на работните места на моряците по света.

     В Деня на моряците, призоваваме всички ние да поздравим тези смели морски хора от всички краища на света, които са изправени пред опасности и тежки условия на труд, всеки час и всеки ден от годината – и от които всички ние зависим.

      Всяка година се правят кампании, чиято цел е да се даде на широката общественост представа за изключителната важност на моряшка професия. За да отбележи това, Международната морска организация призовава всички търговци в световен мащаб, дори извън морския сектор, да покажат кои са продуктите транспортирани по море, които използваме в ежедневието си. И да бъдат спонсори на тържествата организирани в този ден.

     25 юни е още „Ден на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС)“  Чества се от 2004 г. с Решение на Съвета на министрите на външните работи на ОЧИС.
     25 юни е още „Ден на българската статистика“ – На тази дата през 1880 г. Е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите, с което се поставя началото на статистическата институция в България.

ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯТ НА МОРЯКА

25.06.2023 година

      10,00 часа – за деца, разходка с катер(и) в залива. Продължителност около един час. Морско кръщене. При акостиране се раздават свидетелства за „морско кръщене“. Организатор „Моряшки профсъюз“.

      10,30 часа – вътрешен басеин на пристанищен комплекс „Варна – Изток“. Фирма „БУССАР“ ще представи – практически действия и практики при спасяване на удавници.

      18,00 часа – в салона на „Радио Варна“ – к.д.п. Румен Търев ще представи новата си книга с поезия.

секратар на БАМК – Варна